Hjälp

Så hittar du LIA och praktikplats

Studerande som söker praktik eller LIA kan här skapa en profil gratis på några minuter.

  1. Skapa konto gratis med namn och email
  2. Fyll i din profil med vad du söker för praktikplats och när du söker praktik eller LIA
  3. Företag kan nu söka efter dina kompetenser och kontakta dig för praktikplats

Klicka här för att komma igång!

Vill du som företagare erbjuda praktikplats? Här hittar du praktikanter

Arbetsgivare kan här skapa en profil gratis på några minuter.

  1. Skapa konto gratis med namn och email
  2. Sök och filtrera efter de kompetenser och den tidpunkt som passar er
  3. Kontakta de studerande för att gå vidare till intervju och erbjuda praktikplats

Klicka här för att komma igång!

Praktik görs över hela året. Höst- och vårtermin samt även under sommaren. Det finns en viss övervikt i antalet som gör under vårterminen men många av dem gör då också en första period under höstterminen och fortsätter sedan på samma arbetsplats under våren. Dvs att utbudet av tillgängliga praktikanter som ska ut på praktik blir ända relativt jämt under året. Det finns också ibland viss flexibilitet vilket gör att du som arbetsgivare kan alltid fråga en studerande om de kan börja tidigare eller senare.

Det är gratis att skapa konto, lägga upp annons, söka efter kandidater utifrån kompetens och roll.

För att kunna kontakta kandidater behöver du ett aktivt konto vilket ger dig tillgång till avancerade sök och filtreringsfunktioner. Det gör att du kan snabbare komma i kontakt med rätt kandidat direkt. Hopen kostar endast från 495 kr/mån och ger tillgång till alla premium features för en snabb och smidig process.

Det är gratis för talanger.

Det är gratis för alla skolor. Det är även gratis för elever och företag att erbjuda praktik.

LIA står för Lärande i arbete och är den typ av praktik som studerande vid Yrkeshögskola genomför på en arbetsplats. Inom yrkeshögskolan varvas teori med praktik på de flesta utbildningarna.

Under LIA-perioderna utbildas den studerande på en arbetsplats under handledning av arbetsgivaren. Detta för att vidareutveckla kunskaper från skolan i en verklig miljö.

Redan under utbildningen får eleven arbetslivserfarenhet och träning i yrkesrollen. Dessutom får eleven kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb direkt efter examen.

LIA:n ingår i utbildningens kursplan och har satta kursmål som den studerande ska uppnå.

Alla utbildningar som leder till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen och omfattar 400 YH-poäng (motsvarar två års heltidsstudier) eller mer innehåller minst 25 procent LIA.

Vi har valt att göra det gratis för praktiksökande och skolorna för att kunna hjälpa så många som möjligt. Vi tror att det viktigaste vi kan göra är att skapa värde för så många som söker praktik och att vår verksamhet kommer att uppskattas av företag som därför kan betala en liten summa för att använda tjänsten.

Det som krävs är att det finns en person som är ansvarig handledare, att företaget har ett engagemang för personen och att det finns relevanta arbetsuppgifter. Arbetsplatsen behöver också kunna tillhanda hålla “verktyg” för att arbetsuppgifterna ska kunna genomföras. Det krävs ingen specifik handledareutbildning även om många skolor erbjuder det gratis om du önskar. Ett exempel på en handledareutbildning är ett digitalt möte på ca 1 timme.

Din praktikperiod är det första som arbetsgivarna ser, därför är det bra att du kan få en överblick över vem du är direkt. Här är några tips för att bli sökbar och synlig hos oss:
  • En rubrik på din profil beskriver kort vem du är och vad du söker.
  • Lägg till en profilbild (se tips nedan hur du tar en sådan bild).
  • Under titeln ”färdigheter” lägger du till vilka kunskaper du har, både sen tidigare och från utbildningen. Till exempel: kurs, certifikat, namn på t ex crm-system eller metoder. Du kan lägga till hur många du vill av dessa. I sökfunktionen så kan företag filtrera efter dessa.
  • Lägg till texten från ditt personliga brev direkt i annonsen under ”personligt brev”, detta ger en snabb översikt över vem du är. Vår blogg har tips hur man kan förbättra det.
  • Ett tydligt CV är viktigt för att arbetsgivare ska få en överblick om vad du har gjort innan. Det finns massor med bra gratismallar på nätet. Exempel på snygga, enkla och lättanvända mallar finns på Canva. 
 

Några tips för en bra bild profilbild

  • Ställ in kameran på ”porträtt”, om du har den inställningen. Då får du en mjuk och oskarp bakgrund, vilket är att föredra när du tar just porträttbilder. Du kan också ta bilden mot en anonym och lugn bakgrund, exempelvis utomhus med grönska eller en husfasad i bakgrunden, eller inomhus med en gardin, tyg eller vägg.
  • Se till att ha ljuset/solen i ansiktet. Om du fotar inomhus, ställ dig gärna vid ett fönster – där har du ofta det bästa och mest naturliga ljuset.
  • Se till att hela ditt ansikte syns i bilden och inte beskärs.
  • Titta in i kameran. Du behöver inte nödvändigtvis ta fotot rakt framifrån – att vinkla kroppen och ansiktet något kan få bilden att kännas mer naturlig och avslappnad.
  • Kontrollera att bilden är skarp och har bra upplösning.
  • Fundera på vilken sinnesstämning du vill förmedla och att ditt uttryck känns naturligt för just dig.

Praktik, LIA och examensarbete är ett effektivt sätt för företag får in extra resurser – helt kostnadsfritt. Praktik är även en utmärkt rekryteringsväg där både studerande och företag har möjlighet att prova ett samarbete utan att förbinda sig till en anställning. 

Praktiken sammanlänkar näringslivet med framtidens arbetskraft och ger företag chansen att pröva på talanger innan de kommer ut på arbetsmarknaden. Målet för studenten är att samla på sig praktiska färdigheter och får erfarenhet av sina kommande yrkesroller och branscher. Sätt igång och sök praktikanter!

 

Nej! Praktik är en viktig del på eftergymnasiala utbildningar och ger den studerande praktisk kunskap i yrkesrollen. Det är det viktiga. Myndigheten för Yrkeshögskolan är tydliga med att det inta finns några krav på att anställa efter praktik. 44 % av företagen anställer inte efter praktikens slut. Däremot så får 93 % av studenterna jobb på annan arbetsplats inom 6 månader.

Du kan när du vill ta bort ditt konto. Maila oss på support@hopen.se så bekräftar vi att alla dina uppgifter är raderade.

Vi har regelbunden kontakt med flera yrkeshögskolor för att främja elever och skolornas intressen.

Yrkeshögskolan är en relativt ny utbildningsarena som förser arbetsmarknaden med specialkompetens inom olika yrkesområden. Eftersom arbetsmarknadens behov förändras över tid uppdateras även utbildningarnas innehåll och inriktning. Nya yrkesutbildningar startar och andra försvinner allt eftersom kompetensbehovet förändras. De flesta utbildningarna är avgiftsfria och alla berättigar till studiemedel. Det finns idag 16 olika utbildningsområden och hundratals olika yrkesinriktningar. Utbildningarna bedrivs av kommuner, landsting, privata utbildningsföretag och universitet/högskolor och utbildningarna står under statlig tillsyn och kvalitetsgranskning av Myndigheten för yrkeshögskolan.

Som företagare kan ni emot praktikanter under utbildningens praktiska del, Lärande i praktiken (LIA). LIA innebär att de studerande utbildas i skarpt läge ute på en arbetsplats. För de studerande innebär det att deras yrkeskunskaper är aktuell och efterfrågad i arbetslivet vid examen och 96% av de YH-studerande får jobb direkt efter examen. Hopen hjälper företag att hitta talanger som matchar just deras behov.

Vi är medlem i Yrkeshögskoleförbundet som är en ideell organisation som verkar för utbildningar och utbildningsanordnare inom Kvalificerad Yrkesutbildning och Yrkeshögskolan.

Vi är fristående från Myndigheten för Yrkeshögskolan och de ligger inte bakom denna tjänst. Hopen har kontakt med Myndigheten för Yrkeshögskolan för att kunna erbjuda elever, skolor och företag den bästa tjänsten. Myndigheter är oberoende och arbetar för att främja sitt myndighetsområde.

Vi samarbetar med alla skolor och favoriserar ingen. Vi har inte några exklusiva samarbetsavtal med enskilda skolor utan vi vill att alla elever från alla skolor ska ha samma möjligheter att hitta en givande praktikplats.

Alla kan söka praktikplats genom hopen.se även om man inte studerar. Vi har förmedlat praktikplats till flera som inte studerar men som har en specifik kompetens eller precis avslutat en utbildning. Även personer som är arbetslösa kan söka praktik och fortsatt få ersättning från tex a-kassa.

Det flesta praktikperioder är ca 3-5 månader. Men om de endast är 3 månader har de ofta en till period till som börjar nästan direkt efter. Den perioden kan då vara 3-5 månader. Dvs om studenten gör båda perioderna hos er så blir det 6-8 mån som in princip är sammanhängande.

Artiklar som vi hoppas ska hjälpa dig