fbpx

Vad krävs för en praktikplats?

krav och lagar som krävs att följas för praktikplatser

Krävs det något extra för praktikplats via Hopen? Vi har villkor för företag här

Handledare

Alla praktikplatser måste ge en handledare som hjälper praktikanten. Praktikanter ska själva inte fylla lediga jobb direkt. När de är bekanta i rollen så kan de utföra arbete på egen hand men de måste ändå få handledning under hela perioden.

Krav på studenter

Studenten ska följa kontraktet samt det som krävs av skolan. Om det inte följs så kan praktikplatsen avbryta i förtid om de inte sköter sig.

Säkerhet?

Studenter är försäkrade via sin skola. Praktikanter från AbF är också täckta.

Krav för anställning eller ej?

Finns inget krav på anställa sin praktikant om det inte står i kontraktet. Studenten kan inte heller kräva att de ska bli få jobb efteråt. Hopen ställer inte heller krav på vidareanställning trots att vi vet det är bra.

Övertid?

Praktikanter får inte överskrida arbetstiderna som kommer överens i avtalet. Inte under en dag eller praktiken i sig. Studenter måste också få tid över till att närvara i skolan om det är del av praktiken.

Lön?

Lön får endast betalas till praktikanten om CSN och skolan bevilja. Det finns praktikkurser som låter platsen ge lön, många praktikplatser som inte är kopplad till skolor ger också detta. Det är sällan ett krav att man ska betala lön.

Mer info om krav

Arbetsgivarverket

Företagarna.se

Om du undrar något eller vill veta mer så läs vår hjälpsida!

Student

Praktik i Sverige

Söker du praktik, LIA eller internship i Sverige? Hopen erbjuder ett brett utbud av praktikplatser inom en mängd olika branscher

Letar du också efter praktikanter?