fbpx

Vad innebär en praktikplats?

vad innebär praktik

En praktikplats är ett ställe människor kan lära sig hur ett yrke eller jobb fungerar i verkligheten. Egentligen så finns ingen riktig gräns för vad som kan räknas som en praktikplats, samtidigt finns det många krav.

Vanligtvis så är praktikanter just studenter. De använder praktik som ett sätt att kompensera för den missade erfarenheten när de studerat på heltid. Däremot på senare år, speciellt med pandemin så valde många att omutbilda sig och byta karriär. Därför har medelåldern ändrats en bra bit och även vad praktikanter kan erbjuda. Det kan finnas frontend studenter som kan ha 10 års erfarenhet inom UX till exempel.

Det finns olika typer av praktik. De skiljer sig i tid och bakgrund men har alla gemensamma delar.

  • Handledning
    • All praktik måste ha handledning som lär upp praktikanten. Det innebär inte att praktikanten är handlingsförlamad, utan att de får vägledning.
  • Tidsbegränsad
    • All praktik är under en viss tid. Ofta är det 3 eller 6 månader men det finns kortare och längre.
  • Erfarenhet
    • Praktiken som är kopplad till en utbildning måste vara relevant till utbildningen oavsett bakgrund.

För studenter så innebär praktik en möjlighet att nå de ökade kraven för ingångsjobb. Det innebär att man har ökade chanser att hitta anställning efter utbildningen både på sin praktikplats eller på annan väg.

Vi har mer information om olika ämnen kring praktik på vår bloggsida

Student

Praktik i Sverige

Söker du praktik, LIA eller internship i Sverige? Hopen erbjuder ett brett utbud av praktikplatser inom en mängd olika branscher

Letar du också efter praktikanter?