fbpx

5 tips inför en praktikplats

Praktik till jobb från praktikplats

Många studenter är osäkra på hur de kan gå vidare från sin utbildning till arbete. Yrkeshögskolor och yrkesutbildningar känner till detta sedan länge och har därför LiA som obligatoriskt moment i sina program. Men många känner sig vilse om ens lärosäte inte ger många chanser att träffa arbetslivet. Här får du fem snabba tips om hur du kan hitta en praktikplats!

1. Använd din praktik inom utbildningen

Praktik kan låta skrämmande då det inte ingår någon lön. Det kan kännas säkrare att studera en slumpmässig kurs och få CSN stöd. Men fler och fler utbildningar har praktik som en poänggivande kurs som är CSN berättigad. Om det finns chans att lägga till en praktikplats som kurs så kan det vara mycket mer givande än en oviktig kurs för att göra klart en sista termin

2. Använd ditt nätverk

Om du känner någon som redan har ett jobb så skadar det aldrig att fråga om de erbjuder praktik. Många företag undviker att anställa bekanta, men eftersom praktik oftast inte kräver lön så tar de en mindre risk. Det finns en negativ bild av praktik som extra kaffekokare men det är en enorm fördel att ha praktikanter oavsett om det blir en full tjänst eller inte.

3. Ta inspiration från din förra LiA eller praktik

Tyvärr är det inte alla som utför LiA och praktik som får anställning just på sin praktikplats. Därför är en bra metod att gå vidare att helt enkelt försöka igen. Varför inte gå till en konkurrent eller partner om du redan har erfarenhet med samma uppgifter? Lyckas du inte på en praktikplats så finns det inget som hindrar en praktik i en annan miljö.

4. Satsa på ditt personliga brev

Ett bra och tydligt CV är väldigt viktigt och bra för rekryterare för att se kompetens. Dock så är CV opersonliga och kan sakna det som gör dig unik. I ett personligt brev kan du uttrycka dig bättre och direkt berätta för ett företag eller en praktikplats vad du vill göra och vad dina mål är.

5. Använd Hopen.se !

Ja! Flera företag har använt Hopen och hittat sina perfekta kandidater. Istället för att tentapluggande studenter ska skicka mail hela dagarna utan ett bra nätverk så kan rekryterare hitta exakt den de söker. Som student så är Hopen ett perfekt sätt att visa dig själv utan att använda den tid och energi man annars använder för att kanske inte ens få ett nej.


Student

Praktik i Sverige

Söker du praktik, LIA eller internship i Sverige? Hopen erbjuder ett brett utbud av praktikplatser inom en mängd olika branscher

Letar du också efter praktikanter?