fbpx

Hur hanterar man inflation?

inflation påverkar praktikplats

Spara långsiktigt och håll ut

Med hög inflation så ökar priset konstant. Imorgon så är det dyrare än det är idag. Det betyder inte att man ska bunkra upp inför hela året dock. Ett tips är att uttnyttja de höjda räntorna och lägga pengar på ett sparkonto som kan växa ikapp inflation.

Budget

När saker blir dyrare och dyrare så är det bra att se över vad som ökar mest i pris och vad som kan ha minskat. Det kan finnas många alternativ till produkter, som mejeri t.ex. Det kan även vara ett bra tillfälle att se över dåliga vanor, varför köpa skräpmat eller tobak varje vecka? Tiotals kronor hit eller dit kan få ner ens kostnader en bra bit.

Allt är inte heller offer för inflation, just nu är det en storm av olika saker som skapat inflation i olika saker på en gång. Purjolök är t.ex hälften så dyrt som förra året, destsamma gäller många grönsaker som odlas i Sverige och inte påverkas alltför mycket av omvärlden. Kom också ihåg att handla efter säsong, pris på varor som det finns mycket av är alltid billigare.

Investera i dig själv

Det bästa med det här är att det kan vara helt gratis! Kunskap finns det stor tillgång till, internet och bibliotek finns utan extra kostnad.

Vill man ha en examen så är Yrkeshögskolor ofta gratis i Sverige. Man kan få behörighet att kunna jobba inom ett yrke såsom VVS. Att lära sig vidare inom sitt vanliga yrke kan vara väldigt värdefullt.

Eller så kan man omutbilda sig helt och hållet. Iår så är det nämligen för många som sökt om omställnignsstöd från CSN. Inflation och Covid har gjort att många behövt se över sin karriär och vilja gå en helt annan väg.

Praktik

Företag är inte lika villiga att satsa på en om man saknar erfarenhet när ekonomin är svag. Praktik kan ge möjlighet till att bygga sitt CV så att man kan visa dem att man är värd att jobba med. Håll koll på vad som gäller för din praktik!

Återanvänd=0 inflation

Många har sett värdet i återanvänding nu när inflation har skenat under året. Enklast är att gräva fram gamla saker du själv har men det är väldigt bra att även använda andras saker. Vad som är användbart för en person är inte användbart för någon annan, så det bästa för alla är att byta med varandra,.

Men ränta då?

Ja, ta lån är inte det bästa man kan göra just nu vilket är just det som är målet. Om ingen vill låna så minskar investeringar och då är tanken att inflationen ska minska. Detsamma gäller privatpersoner. Om du har lån så ta hjälp av din bank med hur du kan hantera betalningar på bästa sätt.

Använd Hopen för att få hjälp med praktik!

Student

Praktik i Sverige

Söker du praktik, LIA eller internship i Sverige? Hopen erbjuder ett brett utbud av praktikplatser inom en mängd olika branscher

Letar du också efter praktikanter?