fbpx

Får man jobba på sin praktikplats?

Jobba på sin praktikplats

Frågan är snarare: får man göra praktik på sin arbetsplats?

LiA

YH-studenter kan göra sin praktik på sin arbetsplats ifall de inte utför samma arbete som deras yrkesroll gjorde. Detta kan vara bra om du vill stanna inom ditt företag men ändra yrkesroll eller utveckla dina kunskaper.

Myndigheten för yrkeshögskolan säger på sin hemsida:

Om en tjänstledig studerande genomför LIA på sin ordinarie arbetsplats, måste det finnas en tydlig skillnad mellan uppgifterna inom LIA och den studerandes ordinarie arbetsuppgifter. Studerande och arbetsgivare bör skriva ett avtal om vad som gäller vid tjänstledighet för utbildning inom yrkeshögskolan. Det bör framgå av avtalet vilka villkor som gäller för tjänstledighet, studier och genomförande av LIA.

MYH.se

Om du vill jobba på samma företag men med andra uppgifter så bör det vara okej, så länge lagen följs och det inte tar tid från praktiken.

Jobba med högskolepraktik?

Varje högskola och universitet brukar ha olika regler. Stockholms universitet brukar ofta kräva “en praktikplats som är relevant för utbildningen“. Det betyder då att arbetsuppgifterna måste skilja sig och lön får ej utbetalas för de arbetsuppgifter som motsvarar praktiken. Alltså ingenting direkt som säger att man inte får göra det på en tidigare arbetsplats.

Obs!

Din praktik ska vara relaterad till din utbildning oavsett form. Om du inte får relevanta uppgifter och inte lär dig något så är det nog inte rätt praktikplats. Kontakta din yrkesvägledare och få hjälp. Jobba inte gratis!

Behöver du hjälp eller vill fördjupa dig i praktik eller Hopen så läs vår blogg!

Student

Praktik i Sverige

Söker du praktik, LIA eller internship i Sverige? Hopen erbjuder ett brett utbud av praktikplatser inom en mängd olika branscher

Letar du också efter praktikanter?