fbpx

Utbildningar som ger dig jobb!

Jobb efter examen mer praktik

Yrkeshögskola

Iår så rapporterade MYH att hela 90% av de som examinerat sig på en Yrkeshögskola fick jobb inom ett år. Av dem så var det 52% som fick jobbet på sin praktik. Några av de utbildningar som hade bäst siffror var ekonomi och IT. För övrigt låg anställning på runt 80-85% med få undantag.

YH utbildningar med högst anställning

 1. Ekonomi/Försäljning 94%
 2. Hälso/sjukvård 93%
 3. Journalistik 92%
 4. Bygg 91%
 5. Transport 91%
 6. Data/IT 89%
 7. Teknik 89%
 8. Juridik 89%
 9. Hotell 86%
 10. Pedagogik 86%

Universitet och Högskola

2018 hade 89% av studenter med examen från UH ett jobb. För de som hade en yrkesexamen så var det högre siffror än för de som hade en annan form. Yrkesexamen kan vara bland de enda sätten att lagligt få jobba med en titel (advokat, lärare).

Många på universitet och högskola gör inte praktik trots att de bara hjälper en att få jobb. Yrkesexamen-utbildningar brukar innehålla praktik som t.ex lärarprogrammet där man jobbar på skolor. Det är inte konstigt att de som har lär sig jobbet medan de studerar har bättre chanser

Inriktningar med högst anställning

 1. Teknik 95%
 2. Pedagogik 94%
 3. Lant/skogbruk och djurvård 93%
 4. Naturvetenskap 89%
 5. Hälso/sjukvård 88%
 6. Samhällsvetenskap/juridik 87%
 7. Tjänster 84%
 8. Konst 72%

Vad är bäst?

Det är upp till dig och dina intressen och förmågor! Men det finns plus och minus med båda.

Tidsmässigt så är Yrkeshögskolor bättre då de är oftast 2 år jämför med högskolans 3-5 år

Uppgifterna skiljer sig också, UH är akademiska utbildningar som fokuserar på forskning. YH är yrkesutbildningar, såklart som fokuserar på färdigheter inom olika jobb.

YH är formade efter marknadens behov, universitet som föredrar forskning gör inte på samma sätt vilket kan leda till att man har studerat något som inte är väldigt eftertraktat. Det är därför YH har högre % i arbete än UH trots att tiden är kortare. Men om man jämför samma ämne inom båda så kan vissa vara bättre. Pedagogik på UH har 10% högre än från YH. Så om det extra året är värt eller inte är väldigt olika.

Praktik är den största skillnaden. Alla YH måste göra LiA. Alla UH utbildningar måste dock inte erbjuda det, de flesta har inte ens det frivilligt. Ungefär 50% får jobb på just sin LiA plats. Om UH kunde göra samma så skulle det vara mycket givande.

Läs mer

Hur många får jobb efter YH examen

Inträde på arbetsmarknaden efter examen

Studerandes sysselsättning

Student

Praktik i Sverige

Söker du praktik, LIA eller internship i Sverige? Hopen erbjuder ett brett utbud av praktikplatser inom en mängd olika branscher

Letar du också efter praktikanter?