fbpx

Förbättra ditt personliga brev!

personligt brev för praktik

Det största misstaget som sökande gör när de söker praktik eller jobb är att deras personliga brev är för likt deras CV. Här är några tips för hur du kan förbättra det!

Se till att det är personligt

Syftet med personliga brev är just att det ska vara personligen riktat till företaget. Många missuppfattar det och tror att det är ett brev om ens personlighet. Söker du jobb hos ett gruvföretag så kanske det inte är jätterelevant att skriva om ditt musikintresse. Om du söker jobb inom något du inte har intresse för så blir en bra metod att relatera ämnet till något du gillar. De flesta upptäcker lögner i brevet eller på intervjun, det är bäst att vara ärlig men också dölja ointresset.

Glöm inte detaljerna från CV

Komiskt nog så har vi och flera företag sett personliga brev som inte innehållit namnet på kandidaten. I värsta fall så har mailadressen inte varit ett namn heller. Lyckligt nog glömmer de flesta inte så viktiga saker men saker som ålder missas ofta. Många rekryterare läser enbart personliga brev och inte CV så det kan vara bra som skyddsnät att inkludera detaljerna från CV.

Anpassa språket i ditt brev

Nu för tiden så skriver de flesta enbart brev i formella syften. Det är ofta rätt väg att ta men kom ihåg att företag kan få in hundra, om inte tusentals, ansökningar och personliga brev. Ett skämt i inledningen kan få dig att stå ur mängden där de flesta börjar med “Jag heter…”. Självklart så blir ett manus till en komedi inte uppskattat heller. Det kan vara svårt i början att få till men som det mesta så lär man sig med åren.

Skillnad på personligt brev för praktik eller jobb?

Generellt så gäller samma sak för praktik. Men praktikanter saknar samma erfarenheter som någon med arbetserfarenhet så kan det vara bra att betona personliga färdigheter. Här finns en lista från arbetsförmedlingen på olika egenskaper. Här är det också bäst att praktiken angår något man har intresse för.

Lycka till med ditt sökande och förbättra chanserna här på Hopen.se!


Student

Praktik i Sverige

Söker du praktik, LIA eller internship i Sverige? Hopen erbjuder ett brett utbud av praktikplatser inom en mängd olika branscher

Letar du också efter praktikanter?