LIA (lärande i arbete)
Vad är LIA (lärande i arbete)?
LIA (lärande i arbete) är ett utbildningsinitiativ inom yrkeshögskolan som erbjuder möjligheter till lärande inom arbetet och är ett utmärkt sätt att lära sig nya färdigheter och kunskaper. LIA erbjuder ett strukturerat sätt för anställda att lära sig, öva och få feedback på sina framsteg. Initiativet bygger på premissen att lärande på jobbet kan vara fördelaktigt för både anställda och arbetsgivare. LIA ger studenten möjligheten att knyta kontakter inom branschen och få en bättre insikt om framtida karriärsmöjligheter
Del av utbildningen.
LIA är en del av utbildningen inom yrkeshögskolekurser. Under din LIA period placeras du i en arbetsmiljö där du kan lära dig nya saker med anknytning till ditt studieområde. Detta kan vara ett utmärkt sätt att få praktisk erfarenhet och lära sig hur det är att arbeta inom ditt valda arbetsområde. Ofta innebär LIA perioderna att du arbetar med en mentor som kan hjälpa dig med vägledning och svara på eventuella frågor du kan ha.
Varför är LIA en del av yrkesutbildningen?
Utbildningar inom yrkeshögskolan ska leda till jobb inom en specifik bransch, utbildningen behöver därför ha nära kontakt med arbetslivet. LIA har visat sig förbättra studenternas produktivitet, motivation och engagemang. Eftersom yrkesutbildningar kräver mer praktiska färdigheter så blir LIA och annan praktik det viktigaste inslaget för att färdigställa sina kunskaper.
Vanliga frågor om LIA.
Vem ansvarar för att jag ska hitta LIA-plats?
- Utbildningsanordnaren ansvarar för att alla studerande har fått LIA på en arbetsplats. Men ansvaret att söka LIA-plats ligger hos studenten. Utbildningsanordnaren kan bidra med stöd och tips, de har ofta ett stort nätverk av kontakter och känner till arbetsplatser som tidigare tagit emot praktikanter.
Hur hittar jag en bra LIA-plats som student?
- Försök hitta en arbetsplats som passar dig. LIA perioden erbjuder goda möjligheter för vidareanställning, därför är det bra att försöka hitta praktik på en arbetsplats du kan tänka dig arbeta för i framtiden. Ta också hjälp av din utbildningsanordnare och se vad studenter med liknande intressen har sökt för arbetsplatser tidigare. Här kan du få tips hur du kan lägga upp en bra praktikannons: https://hopen.se/tips-infor-praktik-student.
Kan jag göra min LIA utomlands?
- Ja! Man kan genomföra sin LIA utomlands om utbildningsanordnaren kan kvalitetsäkra arbetsplatsen.
Vem betygsätter min LIA?
- Betyget för din LIA sätts av utbildningsanordnaren och görs i dialog med LIA-handledaren. Ofta får studenten i uppdrag att göra en LIA rapport parallellt med sin LIA period som betygsätts.
När ska man börja söka LIA?
- Ju tidigare desto bättre, då det ofta inkluderar intervju processer som kan dra ut på tiden. Bra framförhållning hjälper dig även att få en plats som du finner attraktiv.
Hur hittar jag en LIA-plats?
- Antingen kan man kontakta företag direkt, då många företag är intresserade av att ta in LIA praktikanter eller söka efter annonser på sidor som Linkedin och indeed där företag ofta ansöker om praktikanter. Du kan också lägga upp en praktikannons på Hopen https://hopen.se/skapa-praktikperiod/.
Hur lång är en LIA period?
- En yrkeshögskoleutbildning har oftast mellan 2-3 LIA perioder, Varje LIA period är ungefär 10-14 veckor.
Får man betalt för LIA?
- Det varierar, som praktikant är du inte anställd och har samma rätt till studiemedel som andra högskolestuderande, vilket resulterar att LIA perioden oftast är obetald. Men om studenten hittar en betald LIA-plats kan LIA perioden vara betald. Man behöver inte avbryta studiemedlet om detta är fallet.
Bra tips inför LIA
- Var ute i god tid. Företag behöver ofta framförhållning och ju mer tid de får att kunna planera din praktikperiod, ju större är chansen att de kan erbjuda dig praktik.
- Sök flera praktik-platser samtidigt. Vänta inte på svar från en i taget utan fortsätt sök. Det kan ta tid innan du får svar och ju fler företag du har haft kontakt med ju mer attraktiv blir du för företagen. Det är även bra med flera valmöjligheter så du kan välja det som passar dig mest.
- Försök lära dig så mycket du kan om företaget du söker praktik hos. Googla och läs de senaste artiklarna på deras hemsida.
Om du är intresserad av att lära dig mer om LIA kan du kontakta din utbildningsanordnare eller besöka myndigheten för yrkeshögskolan https://www.myh.se/nyhetsrum/nyheter/fragor-och-svar-om-lia