UX-designer​

Vad gör en UX-designer?

UX står för User Experience. UX Designers ansvarar för att förbättra användarens upplevelse genom att skräddarsy produkter efter deras behov. De har vanligtvis en bakgrund inom psykologi, grafisk design eller datavetenskap och måste vara kunnig inom både mjukvara och hårdvara. Det finns en mängd olika roller som en UX-designer kan ta på sig beroende på företagets behov, som till exempel:

  • UX-analytiker
  • UX-strateg.
  • UX-writer
  • UX-copy
  • UX-researcher

Vilka färdigheter har en UX-designer?

En UX-designer kan samla insikter, skapa engagerande designer och är skicklig på att förstå behoven hos sin publik. Som UX-designer kan du: – Genomföra användarundersökningar, skapa personas, tjänstedesign och wireframes. De kan designa intuitiva gränssnitt som engagerar användarna och skapa prototyper för att testa möjliga konstruktioner.

Skolor som erbjuder utbildningar inom UX-design

Den utbildning som krävs för att bli en UX-designer kan variera beroende på arbetsgivarens eller institutionens specifika behov och krav. Det är viktigt att individer är medvetna om sina alternativ som UX-designer och vad de behöver göra för att nå dit. Utbildningar inom UX-design finns inom yrkeshögskolan, men det finns också grundutbildningar som erbjuds på gymnasialnivå, som teknikprogrammet och estetiska program som bild och formgivning, dator- och kommunikationsteknik.

Yrkeshögskolor som erbjuder UX-design utbildningar:

Andra yrkesartiklar

Front-End utvecklare

En Front-End Utvecklare utveckar användargränssnittet för en applikation eller webbplats.

Key Account Mananger B2B-säljare

Key Account Manager och B2B säljare ansvarar för att hantera kundrelationer och säkerställa kundnöjdhet.