Säljare och Key account manager B2B

Key Account Manager och B2B säljare ansvarar för att hantera kundrelationer och säkerställa kundnöjdhet.

En Key Account Manager är en person som ansvarar för att upprätthålla och utveckla relationer med ett företags mest värdefulla kunder, kallade nyckelkunder. Deras huvudsakliga mål är att öka försäljningen genom att identifiera och tillgodose kundernas behov. De arbetar ofta med stora företag och har en djup förståelse för både kundens verksamhet och den egna organisationen. En Key Account Manager arbetar nära kunden och fungerar som en länk mellan dem och företaget.

Å andra sidan är en B2B-säljare (Business-to-Business) en person som säljer varor eller tjänster till andra företag. De arbetar oftast med mindre företag och försöker hitta nya kunder och öka försäljningen till befintliga kunder. En B2B-säljare har en förståelse för kundens behov och utmaningar och arbetar för att hitta lösningar som kan öka kundens lönsamhet. De kan använda olika säljtekniker, såsom kalla samtal, nätverkande och sociala medier för att hitta nya kunder.

I sammanfattning kan man säga att en Key Account Manager fokuserar på att upprätthålla och utveckla relationer med stora och värdefulla kunder, medan en B2B-säljare arbetar för att hitta nya kunder och öka försäljningen till mindre företag.

  • Utveckla kontostrategier för att möta kundernas behov

  • Bygg en djup förståelse för kundernas behov, mål och konkurrenskraftig positionering

  • Utveckla långsiktiga relationer med nyckelkontakter över hela organisationen

  • Utveckla och verkställ kontoplaner för att möta eller överträffa kundernas förväntningar

  • Övervaka prestanda mot kundernas förväntningar

  • Fungera som förändringsagent för kundorganisationen

  • Övervaka kontinuerligt marknadsdynamiken för att förutse förändringar i behov

Är Key account manager framtiden för dig?

Som key account manager är du ansvarig för att hantera kundrelationer och säkerställa kundnöjdhet. Att bli key account manager kan innebära olika uppgifter, som att identifiera nya affärsmöjligheter, utveckla försäljningsstrategier, granska resultaträkningar eller förhandla kontrakt. Ibland behöver du ta initiativ och vara den som säger ifrån. Key Account Managers förväntas sälja sig hårt i utmanande miljöer och göra sitt bästa varje dag.

Sök utbildning om du letar efter en utmanande och givande karriär som key account manager!

Var nyckeln till din kunds framgång!

Lär dig hur du säljer som “Världens bästa säljare” genom att titta på denna gratis videoutbildningVärldens bästa säljare kan de 5 magiska orden för att få dina kunder och hålla dem nöjda. Se mer från tex den topprankade säljtränaren, Jeffrey Gitomer.

Vill läsa mer om riktigt inspirerande säljare kan du göra det här!

Utbildningar

Skolor som har utbildningar inom Säljare och Key account mananger

Det finns många skolor som erbjuder utbildningar inom B2B sälj och key account manger. Nedan listar vi några av dem.

Andra yrkesartiklar

Medicinsk sekreterare/vårdadministratör

En medicinsk sekreterare tillhandahåller vanligtvis kontorsstöd till sin läkare och kan utföra uppgifter som att svara i telefon, boka möten mm.

Logistik

Redovisningsekonom

Digital Marketing

En digital marketing specialist arbetar med marknadsföringen av ett företags produkter eller tjänster, digitalt.