Välkommen!

Ett steg närmre din framtida praktikplats!

För att företag ska kunna hitta dig, lägg upp en praktikannons

Tips hur du kan göra din praktikannons mer attraktiv för företag

Din praktikperiod är det första som arbetsgivarna ser, därför är det bra för företag att kunna få en överblick över vem du är direkt. Här är några tips för att bli sökbar och synlig hos oss:

En rubrik som kort beskriver rollen du söker (t.ex. ”front-end utvecklare söker LIA”)

  1. Ställ in kameran på ”porträtt”, om du har den inställningen. Då får du en mjuk och oskarp bakgrund, vilket är att föredra när du tar just porträttbilder. Du kan också ta bilden mot en anonym och lugn bakgrund, exempelvis utomhus med grönska eller en husfasad i bakgrunden, eller inomhus med en gardin, tyg eller vägg.
  2. Se till att ha ljuset/solen i ansiktet. Om du fotar inomhus, ställ dig gärna vid ett fönster – där har du ofta det bästa och mest naturliga ljuset.
  3. Se till att hela ditt ansikte syns i bilden och inte beskärs.
  4. Titta in i kameran. Du behöver inte nödvändigtvis ta fotot rakt framifrån – att vinkla kroppen och ansiktet något kan få bilden att kännas mer naturlig och avslappnad.
  5. Kontrollera att bilden är skarp och har bra upplösning.
  6. Fundera på vilken sinnesstämning du vill förmedla och att ditt uttryck känns naturligt för just dig.

Under titeln ”skills” lägger du till vilka kunskaper du har (så kallat ”taggar”), där kan du lägga till relevanta kompetenser som du besitter. Till exempel: HTML, CSS, Javascript, CRM-system eller metoder. Du kan lägga till hur många du vill av dessa men försök hålla det relevant till det du söker.

Lägg till texten från ditt personliga brev direkt i annonsen under ”personligt brev”, detta ger en snabb översikt över vem du är och får din annons att se mer professionell ut.

Ett tydligt CV är viktigt för att arbetsgivare ska få en överblick om vad du har gjort innan. Det finns massor med bra gratismallar på nätet som hjälper dig att skapa ett snyggt CV. Vi rekommenderar Canva de har många exempel på snygga och lättanvända CV-mallar 

Vanliga frågor från studenter:

Det är helt gratis för studenter att använda Hopen

Det är företagen som betalar för tjänsten.

Praktik, LIA och examensarbete är ett effektivt sätt för företag få in extra resurser och det kostar inte företagen någonting. Praktik är även en utmärkt rekryteringsväg där både studerande och företag har möjlighet att prova ett samarbete utan att förbinda sig till en anställning. 

Praktiken sammanlänkar näringslivet med framtidens arbetskraft och ger företag chansen att pröva på talanger innan de kommer ut på arbetsmarknaden. Målet för studenten är att samla på sig praktiska färdigheter och får erfarenhet av sina kommande yrkesroller och branscher.

Läs mer om de olika praktikformerna

Vi samarbetar med alla skolor och favoriserar ingen. Vi har inte några exklusiva samarbetsavtal med enskilda skolor utan vi vill att alla elever från alla skolor ska ha samma möjligheter att hitta en givande praktikplats.

Alla kan söka praktikplats genom hopen.se även om man inte studerar. Vi har förmedlat praktikplats till flera som intes studerar men som har en specifik kompetens eller precis avslutat en utbildning. Även personer som är arbetslösa kan söka praktik och fortsatt få ersättning från tex a-kassa.